DORIS VALKOVIĆ – gost predavač

DORIS VALKOVIĆ – gost predavač

Oduvijek sam bila znatiželjna oko radnji koje su se odvijale u kuhinji te sam vrlo rano počela sudjelovati u pripremi obroka i slastica, a naposljetku ih i naučila samostalno pripremati. Nakon toga duži period sam gravitirala prema bezmesnoj i zdravijoj prehrani, no mama me uvijek “odgovarala” od izbacivanja mesa i namirnica životinjskog porijekla, jer, “falit će ti željeza i postat ćeš slabokrvna”. No, ipak sam odlučila prijeći na vegetarijansku prehranu (uz sugestiju doktorice) koja iz dana u dan sigurnim koracima prelazi u vegansku. Nakon brojnih istraživanja i čitanja, te osmišljavanja jelovnika za sebe, odlučila sam svoju priču iznijeti u javni prostor, kako bi pomogla drugima koji se nalaze u sličnim problemima ili naprosto inspirirati i približiti takvu vrstu prehrane, pišući blog na kojemu se mogu pronaći recepti inspirirani cjelovitim, sezonskim i, po mogućnosti, organskim namirnicama.
Mogu reći kako ne pripadam niti jednoj kategoriji načina prehrane već kombiniram makrobiotičku, mediteransku, vegansku i vegetarijansku a koje su pokazale vrlo pozitivne učinke na moje zdravlje. Moja filozofija kuhanja sadrži samo prirodne i cjelovite namirnice,  što znači bez ikakvih rafiniranih namirnica, samo prava hrana 🙂 . Osim neprestanog razvoja vlastitog znanja putem knjiga, interneta te iskustva drugih, završila sam i Školu prirodne kuhinje pri Makronova centru u Zagrebu gdje sam upoznala brojne ljubitelje kuhanja i prehrane koja ih čini zdravima i poletnijima, te sam potvrdila svoja razmišljanja o hrani kao lijeku.
Ipak, smatram kako se hranu ne bi trebalo gledati samo  kao gorivo koje moramo stavljati u sebe kako bi funkcionirali i utažili glad (ili emocije), već je hrana, osim lijek, i užitak te društveni agens. Ona povezuje ljude i oduvijek je centralni dio obiteljskih okupljanja, druženja te svih društvenih aktivnosti. S užurbanim načinom života čovjek se priklonio brzoj i rafiniranoj hrani te najčešće konzumira istu u društvu tehnologije. Želja mi je da se u živote svih vrati taj društveni segment koju hrana nosi, ali i da se počne intenzivno promišljati o važnosti (pre)hrane za zdravlje.
Veselim se našem zajedničkom stvaranju!
Mogu reći kako ne pripadam niti jednoj kategoriji načina prehrane već kombiniram makrobiotičku, mediteransku, vegansku i vegetarijansku, koje su pokazale vrlo pozitivne učinke na moje zdravlje